Itsehallinto

ITSEHALLINTO

Sote-ratkaisussa on kaiken aikaa pidetty erittäin tärkeänä kuntien itsemääräämisoikeutta, jopa siinä määrin, että jatkuvasti haetaan perustuslaista ongelmakohtia jotka voisivat kaataa sote-suunnitelmat.

Mitä on sitten tuo itsehallinto ja itsemääräämisoikeus. Se on tyhjänpäiväistä höpinää ja kansalaisten pilkkaamista.

Puuttumatta soteen, mielestäni Hämeenlinnan alueella toimiva jätteiden käsittelyä ohjaava jätelautakunta ei noteeraa mitenkään Hämeenlinnan kaupungin alueella asuvien kansalaisten itsemääräämisoikeutta. Saattaahan se olla niinkin, että kaupunkilaisilla ei voi eikä saa olla itsemääräämisoikeutta niin mullistavassa asiassa kuin jätteiden kuljetuksen järjestämisessä. Kysymys on siis pelkästään jätteiden kuljetusyrittäjän valinnasta. Eihän se mitenkään pysty kaupungissa asuva ihminen itse tekemään niin suurta päätöstä, kuka hänen jätteensä kuljettaa lainmukaisin menetelmin jätteiden käsittelylaitokseen. Se on äärettömän vaikeata valita yrittäjä, vuosien kokemuksen perusteella, jolla on vuosikausien kokemus ja erittäin laadukkaaksi koettu palvelukokonaisuus jätteiden kuljettamisessa.

Korostan, että jätelautakunta nimenomaan kiinnittää huomionsa siihen ettei jätteiden tuottaja pysty tuota kuljetusyrittäjää valitsemaan. Jätelautakuntaa ei kiinnosta se, mitenkä jätteiden tuottaja jätteensä lajittelee. Tosin onhan jätelautakunnalla ohjeensa, että pitää olla bio-, kartonki-, paperi- ja sekajäteastiaa, mutta ohjeistus siihen mikä jäte mihinkin astiaan kuuluu jätetään itsemääräämisoikeuden piiriin. Vain jätelautakunta pystyy ja osaa valita yrittäjän joka astioiden sisällön kuljettaa. Olisikohan tuossa kohtaa kuitenkin perustuslaissa itsemääräämisoikeudellista porsaan reikää.

Jätelautakunta asettaa myös määräyksiä, että esim viiden asunnon asunto-osakeyhtiön tulee järjestää bio-, kartonki-, paperi- ja sekajäteastiat asukkaiden käyttöön. Se ei sitten jätelautakuntaa kiinnosta paljonko noita jätteitä viiden asunnon eläkeläismummujen tai eläkeläisvaarien astioihin viikottain kertyy, no saattaahan siellä joku sinkkukin yksiössään jätteitä tuottaa. Vaan jätelautakuntaa ei kiinnosta paljonko jätettä syntyy toisella puolen katua olevissa viidessä omakotitalossa. Niissähän asunnot eivät ole seinät vastakkain, kuten usein on asian laita esim. viiden asunnon rivitalossa. Toki omakotiasujatkaan eivät jätelaukunnan mielestä pysty itsenäisesti päättämmän kuka heidän jätteensä portilta eteenpäin kuljettaa.

Jäte-kysymyksissä kuljetusyrittäjän valinta on yksinkertaisin vaihe. Sote-puolella kansalaisen valinnan vapaus onkin jo vaikeampi prosessi. Valinnan vapaus saattaa tuottaa potilaalle ongelmia, jos hänen pitäisi mennä psykiatrille, mutta valinnan vapauteen vedoten hän voikin mennä joko urologille, tai gynekologille.

Valtakunnassa tuntuu olevan tärkeätä kunnallinen itsemääräämisoikeus, mutta itsemääräämisoikeudella ei ole mitään merkitystä kansalaisen tasolla, kun ei sitä ole yksinkertaisemmassakaan asiassa.

Kommentointi on suljettu.

css.php