Kuntien pakkoliitokset

Hämeenlinnaan liitettiin muutama vuosi sitten ympäröiviä maalaiskuntia.
Noista liitoksista riittää jatkuvasti negatiivisia mielipiteitä, jotka perustuvat lähinnä mutu-tai vatutietoihin. On mahdotonta verrata tuolloin tehtyä liitosta johonkin muuhun vaihtoehtoon, kun sitä muuta vaihtoehtoa ei ole kokeiltu. Ainoastaan se vaihtoehto on kokeiltu, jossa kunnat olivat pieniä muutaman tuhannen asukkaan yhteisöjä. Niissä kunnallinen hallinto tuli taloudellisesti liian raskaaksi hoitaa, varsinkin, kun kunnat haalivat lakisääteisten tehtäviensä lisäksi kaikenlaista muuta tehtävää.
Kunnan vero% olisi välittömästi ollut esim. Lammilla pakko nostaa heti, jos liitosta ei olisi tehty. Kuntaliitos ei poista vero%:n nostoa isommassa yksikössä, mutta pitää ainakin kertanostorysäyksen maltillisena.
Isommassa kunnassa on samoja hallinnollisia viranomaistehtäviä, kuin pienemmässäkin kunnassa, joita viranhaltija pystyy hoitamaan suuremmalle ihmismäärälle. Pienessä kunnassa tuo viranhaltija tulee kalliimmaksi veronmaksajille, sitä eivät yksinkertaisesti kaikki ymmärrä. esim. Lammilta kunnanjohtajan tehtävät on kevyesti voitu siirtää Hämeenlinnan kaupunginjohtajan hoidettavaksi, ei 6000 ihmistä tarvitse kunnanjohtajaa, kuten ei montaa muutakaan kunnallishallinnollista virkamiestä.
Lisäksi tulee kuntalaisten vaatimustaso, pienessä kunnassa vaaditaan samoja palveluita mitä on isommassa naapurikunnassa. Tuo kaikki maksaa enemmän / palvelu/ maksaja. Rutisijat ja valittajat eivät asiaa ymmärrä.

Aiemmin olen kirjoittanut pari blogia, joita ei asetusten mukaan ole voinut kommentoida. Nyt muutin noita asetuksia ja käsitykseni mukaan kommentit tulevat nähtäväkseni ennen niiden esilletuloa. Se, sen tähden etten hyväksy kaikenlaisten nimimerkkikirjoittelijoiden kommentteja. Nimeksi riittää etunimi, tai sukunimi siihen en puutu, kaikki nimelliset kommentit hyväksyn. Ei riitä, että nimimerkkikirjoittaja sanoo minun näkevän hänen nimensä, lukija ei sitä siinäkään tapauksessa näe. Joku kuningasjätkä on poikkeus, koska hän on jossain yhteydessä tuonut nimensä esille.
En kiellä kommentin kommentoimista, sanomalla että se meni sivuraiteelle, koska siinä usein kommentoidaan kommenttia eikä aloitustekstiä.
Nautin, jos kykenette saivartelemaan kanssani, tervetuloa kommentoimaan.

Kommentointi on suljettu.

css.php