Häme ja hämäläisyys

Kanta-Hämeessä ja Hämeenlinnassa keskustellaan Hämeen supistamista rusinaan.
Kanta-Hämeessä on henkilöitä, jotka ovat jostain saaneet käsityksen, että Häme on yhtä kuin Kanta-Häme , tai vielä ahtaammin Hämeenlinna.
Häme ei kuitenkaan perinteisesti ole noin ahdas, vaan se on laajempi alue.
Tuohon laajempaan alueeseen kuuluu hämäläisyys, joka on identiteetti. Itse olen varsin pitkälle ilmeisesti hämäläinen. Tuntuu oudolta, että Hämeenlinna voi mitenkään omia Hämeen omakseen. Mitä ovat Hämeenlinnan tai Kanta-Hämeen ulkopuolelle jäävät, jos Häme puristetaan tuohon kuivuneeseen rusinaan?
Hämeenlinnassa ja Kanta-Hämeen alueella on nykyään paljonkin henkilöitä, joilla ei ole hämäläistä identiteettiä. On savolaista, pohjanmaalaista, karjalaista ym, näillä tulokkailako on tuo tarve supistaa perinteinen Häme ja sitä myöden luovuttaa osa Hämeestä heidän syntymämaakuntiinsa.
Hämeestä ja hämäläisyydestä pitää pitää kiinni kokonaisuutena, ei niinkään Hämeen sisällä olevista kuntarajoista, vaan hyödyntäen perinteistä kokonaisuutta, johon nykypäivänä kuuluu monenlaista identiteettiä.

2 kommenttia artikkeliin “Häme ja hämäläisyys”
  1. Lauri Kivimäki sanoo:

    Kyllähän savolaiset ja pohjalaiset pitävät kiinni omasta identiteetistään kovastikin. En tiedä itse uskoako pastori Urposta, joka sanoi että olen savolainen, koska äitini on karjalainen ja isäni hämäläinen. Sellainen jurottaja en ole koskaan ollut kuin perihämäläiset ovat. On totta, että Hämeeseen asutettiin paljon karjalan evakoita ja seka-avioliittoja syntyi. En kuitenkaan jaksa uskoa, että se vaikuttaa siihen, että Hämeenlinnan ydinhallinto puristaa ajatusta Hämeestä ja sen kehityksestä yhä lähemmäksi Hämeenlinnan ydinkeskustaa. Se on pikemminkin vuosikymmenet valtaa pitäneiden nuoremmilleen osoittama tapa. Ihmettelen että kuntaliitostenkaan jälkeen sieltä valitut edustajat eivät aja liitoskunien asiaa. Ehkö Helena Hirviniemi on liitoskuntien kehittämistarpeista joitain yleisönosastokirjoituksi laatinut-mutta ei yksi pääsky kesää tee. Veroeurojahan liitoskunnista kyllä tulee runsaati kaupungin kassaan eikä vähiten kesämökkien kiinteistöveroina. Nyt niitä vielä piti käydä mittailemassa, että jos sattuisi joku lisäeuro löytyvän.

  2. Olen kotoisin Lahdesta eli Päijät-Hämeestä. Hämettä molemmat, mutta niin erilaisia…

css.php