Alanurkka

Hämeen Sanomat- lehdessä on Alanurkkaosio, jossa toimittajat vuorotellen kirjoittelevat niitä näitä, omasta mielestään tärkeitä asioita.
Eilen aamulla 10.10.2016 Jani Suhonen kirjoitti Poliisin halusta valtaan ilman vastuuta. Suhosen kirjoitus osoitti selkeästi sen kuinka Suhonen ihannoi lainrikkojien maailmankatsomusta.
Mikäli minä teen rikoksen poliisi saa puolestani ilman muuta tulla kotiini tekemään rikoksen selvittämiseen tarvittavat toimenpiteet. Siihen minä en usko, että poliisit tulevat kotiini etsintöjä tekemään, jos kyseessä ei ole rikos.
Toinen alanurkkakirjoitus oli sitten tänään 11.10.2016. Siinä Hanna Antila-Andersson oli huolissaan eläkevarantojen hupenemisesta. Hän moittii kansalaisaloitetta, joka koskee työeläkeindeksin palauttamista ja on laskelmissaan tullut siihen tulokseen, että aloite toteutuessaan tyhjentäisi eläkevarannot 2067. Millaisenkohan laskelman toimittaja oli tehnyt?
Itse olen työeläkkeellä, jonka maksamiseen olen tehnyt työtä koko työhistoriani ajan. Alun alkaen minulle on annettu ymmärtää, että maksaessani työeläkemaksuja takaan itselleni määrätyn suuruisen työeläkkeen. Siitä pitävät huolta työeläkevakuutusyhtiöni, korkeasti palkattuine toimitus-, ym johtajineen. He ovat yliluonnollisen päteviä siihen tehtävään, jotta eläkemaksuina maksavani rahat riittävät eläkkeeni maksuun. He sijoittavat niin hyvin maksamani rahat, että niillä pystytään maksamaan sekä minun eläkkeeni, että heidän palkkakulunsa heidän sosiaaliturva- ja eläkevakuutusmaksuineen.
Nyt Hanna Antila-Andersson on huolissaan ettei nuo varat riitä. Voin sanoa, että minua ei kiinnostakaan niiden riittävyys vuoteen 2067, minulle riittää lyhyempikin aika.
Nuo vuoden 2067 ja sen jälkeiset eläkeläiset maksakoot nyt eläkevakuutusmaksujaan ja hankkikoot itselleen sellaiset sijoittajat, että rahat riittävät 2100 ja siitä eteenkin päin.

En ymmärrä miksi minun pitikään kerätä työhistoriani aikana varoja 2067 ja vieläpä sen jälkeiseen aikaan. Sen minä ymmärrän, jos nyt saisin täysimääräisen työeläkkeen alun alkaen sovitulla tavalla ja sillä eläkkeellä maksaisin nyt työeläkettä maksavien työikäisten ihmisten palveluista. Ostamalla heiltä palveluita ja heidän maksaessa omia työeläkkeitään, takaisin, että rahat eivät loppuisi 2067. Taitaa ne rahat loppua, kun minulla ja kaltaisillani ei ole varaa ostaa työeläkevakuutusmaksuja maksavien palveluja. Sitäkö tarkoittaa Hanna Antila-Andersson laskelmissaan.

9 kommenttia artikkeliin “Alanurkka”
 1. Ville-Matti Vilkka sanoo:

  ”Eläkkeiden maksuun tarvittavat varat kerätään pääasiassa kunkin vuoden työeläkemaksuilla, joita maksavat työnantajat ja työntekijät sekä yrittäjät. Tätä kutsutaan jakojärjestelmäksi. Osa eläkkeistä rahoitetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla.” Näin sanoo tyoelake.fi -sivusto.

  Eli kukaan ei ole maksanut omaa eläkettään etukäteen. Toisaalta aikoinaan kerätyillä eläkemaksuilla ei kovin kummoista eläkettä kukaan nauttisi. Tästä syystä myös eläkeläisten (nykyisten ja tulevien) pitäisi olla huolissaan Suomen työllisyysasteesta.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Niin kerätään, tosin maksajina on työntekijät tekemällään työllä ja yrittäjät tekemällään työllä.
   Eläkkeen tasoon vaikuttaa maksettu eläkesumma. Eläkkeen tasoa on alennettu taitetulla indeksillä ja siitä lienee kyse kansalaisaloitteessa.
   Työllisyydestä ilmeisesti kaikki ovat huolissaan, niin myös eläkeläiset. Mutta, jos eläkeläisten tulotasoa leikataan taitetuilla indekseillä he eivät pysty työllistämään. Rahat ja työpaikat loppuvat, systeemi on huono.

   • Ville-Matti Vilkka sanoo:

    Totta totisesti toivon, että maamme tulevaisuus ja hyvinvointi ei olisi eläkeläisten varassa. No onneksi tulevaisuudessa ihmiset siirtyvät ilmeisesti työstä suoraan hautaan. Ajatus eläkkeestä tuntuu varmaan vieraalle tulevista sukupolvista. He saattavat ihmetellä, miten moinen systeemi oli ylipäätään mahdollinen.

    • Antti Sulonen sanoo:

     Kyllä eläkeläiset aika suuri työllistävä voima yhteiskunnassa on, vaikka toiveet olisi minkälaiset tahansa. Ei sekään ole mitenkään ennenkuulumatonta, että ihmiset siirtyvät suoraan työstä hautaan. Niitä on aika paljon, jotka ovat eläkevakuutusmaksuja maksaneet, mutta hauta on kutsunut ennen eläkeikää.
     Tulevaisuuden sukupolvien, samoin kuin tämän päivän sukupolvien pitäisi myös ymmärtää se ettei nykyinen työeläkejärjestelmä ole vuosisatoja vanha keksintö.Tämän päivän työeläkeläisetkään eivät kaikki tiedä mitenkä heidän esivanhempansa ovat eläkepäiviä viettäneet.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Hanna Antila-Anderssonin ei kannattaisi munata itseään talouteen liittyvillä asioilla. Kirjoitelkoon vain maahanmuuttoystävällisiä artikkeleita ja valikoivia referenssejä kunnanvaltuuston kokouksista. Eläkeasiassa olen enempi Suhosen kuin Vilkan kannalla. Olen lukenut SDP:n lapsinero Kiljusen kirjan sekä Lukuisat Josa Jäntin kirjoitukset, joita kukaan ei ole pystynyt todentamaan valheellisiksi. Suurin syy eläkeyhtiöiden potin varjelemiseen lienee se kummallinen tosiasia, että ne luetaan jostain syystä Suomen valtion varallisuuteen, vaikka ovat yksityisten maksamia rahoja. Valtion eläkkeethän maksetaan budjettivaroista. Jos eläkeyhtiöiden varat poistettaisiin maan varallisuudesta kolkuttaisi konkurssi ovella.

 3. kuningasjätkä sanoo:

  Autoilevana kansalaisena Suomessa, olet jatkuvasti rikoksesta epäiltävien listalla. Periaatteessa sinut voidaan siis pysäyttää ja tarkastaa jo vaikka siksi että, saatat suunnitella ajavasi ylinopeutta tahi ympäripäissäsi vaikket niitä epäiltyä suunnitelmiasi koskaan toteuttaisikaan…

  Ja autoilija saa aina toistuvista rikoksistaan tuomion lisäystä, ajokieltona toistuvista sakoista, toisin kuin esim sarjraiskaajat/murhajat joiden tuomiot alenevat sen mukaan mitä useammin tekojaan tekevät..

  Kummallista ?

  Että Sikäli……..

 4. Heikki Koskela sanoo:

  Moro Antti!
  Annetaan poliiseille heidän rikoksen tutkimisvapautensa.
  Eläkkeistä sen verran, että niiden pitäisi olla tuottavasti ja turvatusti sijoitettuja. Kun miljardit seilaavat maailmalla, joku meklari voi tehdä pahan kämmin. On näitä sattunut ennenkin mm. Kansa.
  Näin monen työeläkeyhtiön hallinnoiminenkin maksaa puolen miljardin verran.
  Lisäeläkkeitä ei pitäisi hyväksyä palkan jatkeeksi.
  T. Hessu K.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Talousguru, tai mieluummin talouskuru kirjoitti jälleen alanurkkakirjoituksen.
  Nyt oli kyseessä taloyhtiön putkistoremontti. Kurun mukaan putkistoremontti pitää tehdä putkiston iän perusteella, ei sen mukaan onko tarvetta vai ei. Hän haaveilee asunnon hinnan nousevan putkistoremontin myötä.saattaahan se niinkin olla. Kuru sijoittaa putkistoremonttiin 30 000 euroa ja saa asunnostaan 30 000 euroa enemmän mitä olisi saanut ennen putkistoremonttia. Tuoton puolelle laskee kuru.
  Linjasaneerauksestakin hän kirjoittaa. Tuppaa vain olemaan niin, että linjasaneerauksessa tehdään niin paljon muutoksia, että mahdollinen tuleva asukas olisi halukas itse päättämään millaisia muutoksia asunnossa on tehtävissä saneerauksen yhteydessä. Saattaisi ostaa asunnon mielellään ennen saneerausta.
  Mihinkä sitten tuo kuru rahojaan säästelee, loppulauseessaan hän sanoo ”mutta ehkä siitä saa joskus rahansa pois”. Ajatellaanpa vaikkapa vanhaa piikaa (entiseen aikaan >24 v), on ostanut asunnon ja asunut siinä vuosikymmeniä. Nyt taloyhtiö teettää hänellä putkiremonttia, vaikka siihen ei ole tarvetta. Taloyhtiössä sanotaan kuitenkin, että saat tuon remontin kustannukset pois myydessäsi asunnon. Vanhalla piialla ei ole kuitenkaan koskaan tarkoitus myydä asuntoa altaan pois. Vanha piika on tyytyväinen toimivaan asuntoonsa eikä ole huolestunut paljonko asunnosta sitten aikoinaan joku saa tai saako mitään, hän itse on muuttanut pienempään yksiöön, jossa ei saneerata ihan heti. No joskus saattaa joku kaivaa ylös, mutta kustannuksia siitä ei vanhalle piialle koidu.

  • kuningasjätkä sanoo:

   Täällä Hartolan ”leikkimielisessä” Kuningaskunnassa, kun alettiin suunnitella näitä surullisen kuuluisia vesiosuuskuntia, niin Hartolan ”leikkimielinen” Kuningaskunta järjesti tiedotustilaisuuden siitä miksi kannattaa liittyä vesi ja paskaputkiin.
   Yhtenä syynä sille, ”leikkimielisen”Kuningaskunnan, toimistojen rakentamiseen perehtynyt Toimistorakennusmestari heitti ilmaan jutun että, kiinteistöjen arvo nousee kun otetaan vesijohdot ja viemäri!

   Tavallaanhan se pitikin paikkansa, mutta sitävastoin kuin ”leikkimielisen” Kuningaskunnan alamaiset kuvittelivat, että sijoittamalla 10 – 22 kiloeuroa(k€) kiinteistölle vedettäviin putkiin ja muuhun siihen liittyvään, kiinteistön myyntiarvo lisääntyisi vastaavalla summalla. Ei pitänyt paikkaansa.
   Toimistorakennusmestari unohti muistamattomuuttaan kertoa, että niin ei varsinaisesti kävisi vaan arvonnousu tarkoittaisi kiinteistöveroarvon nousua!
   Monella viemärilinjastoon tai vesiputkistoon liitetyllä kiinteistöllä onkin kiinteistöverotus pompannut ylös jopa kolmanneksella, ellei peräti puolella.

   Mutta arvonnousuahan se on sekin, vaikka sataakin kunnan pussiin!

   Että Sikäli….

css.php