Lammi

Hämeenlinnan kaupungilla on nykyään kokoa ja useita kaupunginosia, joista osasta käytetään Suomen kielen oppineiden hyväksymänä pitäjä nimitystä.
Lammi on yksi noista kaupunginosista. Mikä se Lammi sitten on ja mitä se on ennen ollut? Lammi on vanha maatalouspitäjä jota ympäröi aikoinaan muutama samankaltainen maatalouspitäjä. Osa ympäröivistä kunnista oli pienempiä ja osa suurempia. Pienemmät kunnat olivat joissain asioissa Lammin kanssa yhteistyössä ja yhteistyö sujui lähes kitkatta, ainakin Lammin kannalta. Noilla pienemmillä kunnilla kuitenkin oli toisella puolen vähintäänkin yhtä houkutteleva yhteistyökumppani kuin Lammi.
Lammin liityttyä Hämeenlinnaan jotkut tahot olisivat halunneet, että ympäröivät pienemmät maalaiskunnat olisi liitetty Lammiin ja olisi syntynyt SuurLammi. Tuolla yksiköllä oli kuitenkin muutamia rakenteellisia ongelmia edessään, mikäli se olisi toteutunut. Osa noista pienkunnista ei olisi missään tapauksessa liittynyt kokonaan tuohon suurmaatalouspitäjään. Tuolla SuurLammilla ei olisi myöskään mitään teollisuutta suuremmassa mittakaavassa, joten työpaikat olisivat edelleen suurempien naapurikuntien puolella. Kunnan hallinto olisi kuitenkin pysynyt samalla tasolla, jopa oletettavasti kasvanut ja näin ollen lisännyt kuntalaisten verotaakkaa.
Nykyään tämä Lammi on siis osa Hämeenlinnaa ja osa väestöstä on katunut ja katuu edelleen tuota liitosta. Tuo samainen osa väestöstä ei kuitenkaan ymmärrä eikä osaa laskea kuinka paljon heidän pitäisi maksaa tuosta ITSENÄISESTÄ autuudesta, he eivät myöskään olisi missään vaiheessa halukkaita maksamaan siitä. Itsellinen maksaa itse kulunsa.
Mitä sitten Hämeenlinna on vienyt Lammilta, vaikea sanoa, kun kriitikotkaan eivät siihen pysty vastaamaan. Lammilta on hävinnyt poliisi, kela ym. valtion laitoksia. Sitä eivät Lammilaiset kriitikot ymmärrä, valtion laitosten sijainnista päätetään jossain muualla kuin paikalliskunnissa.
Mitä hyvää liitoksesta sitten on syntynyt? Sitäkin on vaikea sanoa, mutta on melkoisen suurella todennäköisyydellä todettava, että veroprosentti / maksava veronmaksaja olisi nyt ja koko ajan ollut huomattavan paljon korkeampi, jos nykyinen kuntapalvelu olisi pidetty voimassa. Se on myös epäselvää minkälaisella osuudella Lammi olisi pystynyt hankkimaan yksinään nykytason mukaisen erityissairaanhoidon.
Pitkään olen tässä kunnassa asunut, välillä muuallakin. Nyt näyttää siltä, että kunnassamme on yksi asia kuitenkin yltämässä jopa huolestuttavan korkealle tasolle. Se ei tosin ole kovinkaan mairitteleva saavutus. KYTTÄÄMINEN ja JUORUAMINEN, ne ovat nousseet aivan uusiin mittapuihin. Eihän sitä voi sanoa etteikö niitä aina olisi paikkakunnalla ollut, mutta nykyinen meno jo ylittää peruslammilaisen menon moninkertaisena, lieneekö tuontitavaraa.

3 kommenttia artikkeliin “Lammi”
 1. Lauri Kivimäki sanoo:

  Olen asustellut pienillä paikkakunnilla tuo kyttääminen ja juoruaminen on tyypillinen perisuomalainen ilmiö ilmiö ei sitä mistään tarvitse tuoda. Sen takia olenkin aina pyrkinyt hoitamaan omat asiani. Kuitenkin olen saanut todeta, että niihinkin on joskus jotain sanomista, mikä perustuu täysin heidän omiin olettamuksiinsa ilman faktaa.
  En tiedä onko Pohjois-Suomessa asiat toisin. Jouduin silloin asioimaan muutamien perheiden kanssa jotka olivat muutaman vuoden täällä etelässä. Kysyin heiltä miksi palaatte sinne ”raukoille rajoille” vaikka asianne täällä olivat ihan ok. Sanoivat syyksi poikkeuksetta paikallisväestön kyttäämisen ja kateuden. Ja yksi syy oli myös, täällä on jatkuva syksy. Pohjoisessa sentään vuodenajat vaihtelevat. Vaikka ovatkin lyhyemmät (syksy/kevät).

  • Antti Sulonen sanoo:

   En väittänyt etteikö tuota kyttäämistä ja juoruamista olisi Lammilla aina ollut, niin kuin sitä on joka paikkakunnalla.On idässä, lännessä, etelässä niin kuin pohjoisessakin. Mittakaava vain näyttä ainakin Lammin kohdalla saaneen uusia ulottuvuuksia.

   • Lauri Kivimäki sanoo:

    Minulla ei sen kummemmin ollut siteitä tänne Lammille ennen muuttoamme. Yksi hyvä kaveri oli aikanaa, joka muutti vissiin n 10 vuotta sitten Lahteen kyllästyneenä täällä vallitsevaan kyttäämiseen ja juoruamiseen.

css.php