Ostopalvelu / oma työ

Yritykset, kunnat ja yksityiset henkilöt käyttävät ostopalveluja, sekä omaa työvoimaa.
Nyt on tullut ilmi, että Hämeenlinnan kohdalla jotkut valtuustoehdokkaat näkevät suhdeluvussa ostopalvelu / oma työ syyn kaupungin huonoon talouteen. Ehdokkaat esittävät miljoonat eurot ja vertaavat lukujaan muiden kaupunkien vastaaviin lukuihin, laskevat jopa prosenttuaalisen osuuden, josta taitavina taloudenpitäjinä osaavat vetää johtopäätöksensä.
Yksinkertainen kadun tallaaja ei kylläkään ymmärrä mistä tuossa on kyse, ymmärtäneekö varmaksi ehdokaskaan. Ehdokkaan on kuitenkin suht. helppo esittää ymmärtävänsä, vaikka ei olekaan halukas asiaa kysyttäessä tarkemmin selvittämään.
Kari Ilkkala on selkeästi tuonut luvut esille, mutta hänenkään luvuista ei käy ilmi mihinkä tarkoitukseen ostopalveluun käytetyt rahat on käytetty. Hänen tekstissään on myös selvitetty kuinka paljon enemmän ostopalveluja on käytetty edellisiin vuosiin verrattuna. Noista vertailuluvuista kuitenkin puuttuu rahan arvon alentuma ja tärkein mitä noilla ostoilla ja omalla työllä on saatu aikaan. Esim. vanhuspalveluun on saatettu ostaa vaikkapa 1000 eurolla ulkopuolista palvelua, onko tuolloin vanhuspalvelussa ollut saman verran asiakkaita vertailuvuosina?
Tärkeintä olisi kiinnittää huomio siihen, mitä kaupunki ostaa ja mihinkä se investoi. Kaupunki osti muutama vuosi sitten jätemaata ja suuri eleisesti rupesi puhumaan tapahtumapuistosta. Puiston kanssa tuolla heinäpellolla ei ole mitään tekemistä. Tuollaisen heinäpellon olisi paikalliset viljelijät saaneet aikaiseksi huomattavasti halvemmalla, mitä se toteutettiin, ilmeisesti ostopalveluna. Ostopalveluna sen olisi voinut hankkia halvemmallakin. Tuossa investoinnissa ei ole kysymys siitä oliko se edullista hankkia ostopalveluna vai omana työnä, vaan siitä, että se tehtiin järjettömässä mittakaavassa.
Vertaamalla kaupungin taloudessa ostopalveluja / oma työ kaupungin taloutta ei korjata. Eikä sillä kuinka paljon naapurit käyttävät ostopalveluihin.

14 kommenttia artikkeliin “Ostopalvelu / oma työ”
 1. Jarmo sanoo:

  Mä näen asian näin.

  Kaupunki on lisännyt ostopalveluitaan mutta kaupungin organisaatiossa henkilöstömäärä ei ole muuttunut mihinkään. Mitä tämä osa kaupungin henkilöstöstä joiden tehtävät hankitaan nykyään ostopalveluina nykyään tekee? Mä ainakin näen paljon säästöpotentiaalia.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Kummassa näet säästöpotentiaalia ostopalveluissa, vai ylisuuressa henkilöstössä? Onko tuolla henkilöstöllä, vaikka sitä on, sama tietotaito ja koneet kuin ostopalveluna on saatavissa?

  • Timo sanoo:

   Täytyisi varmaankin ensin tietää, missä tehtävissä kaupungin henkilöstömäärä on lisääntynyt, pysynyt samana tai vähentynyt. Ihan varmaa on se, että erilailla on painottunut kuin vaikka 20 vuotta sitten.

 2. Lauri Kivimäki sanoo:

  Muistaksen Turun seudulla joku kunta ulkoisti koko teknisen toimen. Uusiin yrityksiin palkattiin entisiä kunnan työntekijöitä, tosi ei kaikkia ”luspereita”. Hommat hoituivat ainakin yhtä hyvin kuin ennen ja paljon halvemmalla.
  Viime syksynä poikkesin Lammin ”jalkakäytävätorilla”. Myyjät ja asiakkaa naureskelivat kun vastapäätä 4 kunnanmiestä oli tuntitolkulla yrittäneet saada jotain telinettä paikalleen. Ehkä työnjohto oli sanonut kuten Kummelissa aikanaan ”älkää rasittako itteänne”.

 3. Jarmo sanoo:

  Et tainnut lukea kommenttiani? Toistan varmuuden vuoksi:

  Mitä tämä osa kaupungin henkilöstöstä joiden tehtävät hankitaan nykyään ostopalveluina nykyään tekee?

  Todennäköisesti eivät mitään järkevää.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Luitko vastaukseni?
   Onko tuolla mainitsemallasi henkilöstöllä tietotaitoa, tai kalustoa hoitaa itse noita ostopalvelujen kautta hankittuja palveluja?
   Onko sinulla selkeätä tietoa kuinka paljon kaupunki hankkii ostopalveluja, vaikka itsellä on henkilöstö, joka voisi ja jonka kuuluisi tehtävät hoitaa?

 4. Lauri Kivimäki sanoo:

  Tämä koskee myös yksityisiä yrityksiä. Oli yritys vaikka kuinka vakavarainen, jos se tarvitsee nosturiautoa yhdeksi päiväksi tuskin se semmoista ostaa saati kouluttaa kuljettajan sille. On monia muitakin tehtäviä jotihin tilapäisyytensä takia kannattaa ostaa palvelu ulkopuolelta. Jos kunnalle tilataan yleiskonttoristin, lääkärin tai sairanhoitajan ja onhan näitä palvelua joskus vaikka vuokrafirmalta tuskin sitä opalkkoihin kirjataan vaan ulkopuolisiin hankintoihin.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Aivan, tällaisista ratkaisuista kaupunkikin löytää säästöjä, vaikka ostopalvelujen ja oman työn osuuden suhde ”heikkenee”. Toisin sanoen sillä suhteella ei ole mitään merkitystä.

 5. Antti Sulonen sanoo:

  Tästä asiasta näyttää viriävän enemmänkin aloituksia. Itse en voi niihin ottaa osaa, koska joidenkin blogien kirjoittajat eivät kommentointiani hyväksy, vaikka toisaalla saattavat sanoa, ”Keskustelun tukahduttamisyritykset eivät ole demokratiaa.”
  Otan tähän esimerkin vanhustyöstä ja siihen tarvittavan työvoiman hankinnasta.
  Vanhuspalvelu on paljolti kuntien omaa työtä. Tuota työtä organisoimaan ja toteuttamaan on palkattu omaa väkeä. Kunnilla, vain on se ongelma, että tuon työn määrä ei ole vakio, se vaihtelee vuosittain ajoittain jopa kuukausittain hyvinkin paljon. Silloin, kun työtä on paljon, kaupunki joutuu ostamaan palvelua ulkopuolelta. Vaihtoehtona tietenkin olisi palkata lisää hoitohenkilöstöä mahdollisesti jopa työnjohtoporrastakin. Mikäli kaupunki pidättäytyy tuollaisessa tilanteessa ulkopuolisesta palvelusta, niin kaupunki saattaa olla jatkossa vaikeuksissa työllistää oma ylimitoitettu henkilöstönsä. Mitä silloin tehdään? Kunnallisella alalla parhaassa tapauksessa saattaa olla 5- vuoden irtisanomissuoja.
  Ostopalvelujen ja oman työn vertaaminen on ongelmallista eri toimijoiden (kaupunkien) välillä, koska väestö- ja elinkeinorakenne eroavat kunnittain. Mikäli kuntia verrataan toisiinsa, pitää kuntien olla samanrakenteisia kaikilta osin.
  Rengon mummu, tai papparainen Lammilta ei todellisuudessa ymmärrä kunnallisvaltuustoehdokkaan esityksestä yhtään mitään, jos ehdokas vakavalla naamalla esittää kaupungin ostopalvelujen suhdetta omaan työhön talouskurimuksen aiheuttajaksi. Ehdokas voi tuoda hienolta kalskahtavia termejä eri kaupunkien välisestä vertailusta, kuvitellen että nuo mummut ja papparaiset uskovat hienoihin sanoihin. Sitä mummua ja papparaista kiinnostaa enemmän se minkä tasoisena hänen hoitonsa kaupungissa järjestetään, ei se ostaako kaupunki palvelun ulkopuoliselta, vai tuottako se sen itse. Mummun ja papparaisen omaisetkin ovat enemmän kiinnostuneita hoidon tasosta ja saatavuudesta kuin siitä kuinka monta prosenttia ostopalvelut ovat kaupungin käyttömenoista ja paljonko ne ovat verrokkikunnissa.

 6. Jos ei nyt ole kaikille jo tullut selväksi, niin minun kirjoitustanihan Antti tuossa lainaa. Kerrankin minäkin olen ”joku” 😉

  Kyllä sinä saat Antti kommentoida niin paljon kuin haluat minunkin blogissani. Mutta kun en osaa koskaan vastata sinulle ymmärrettävästi, niin jätän sen vastaamisen niille, jotka sen paremmin taitavat.

  Ymmärtääköhän kukaan tästäkään sepustuksestani yhtään mitään? 😉

  t. nimimerkki ”Peukalo keskellä kämmentä ja kieli keskellä otsaa”

  • Antti Sulonen sanoo:

   Siinäpä se vaikeus valtuustoehdokkaalle on, että hän pystyy väitteensä myös niille Rengon mummulle ja Lammin papparaiselle selvittämään, siten kuin nuo mummu ja papparainen sen ymmärtävät. Yksityiskohdat ovat yleensä heikoimmat lenkit ja jos niitä ei selvitetä, vaikeuksia on kokonaisuuksissakin. Pidän ylimalkaisena esitystäsi ostopalvelut/ oma työ ja niiden vertaamista erilaisiin kaupunkeihin.

 7. Antti Sulonen sanoo:

  Tähän osioon pyrkii puoli-identiteettinen kirjoittamaan kommenttinsa, epämääräisellä sähköpostiosoitteella. En hyväksy blogissani sillä lailla tuntemattomien kommentteja, vaikka kommenteissa ei mitään eri tavoin tulkittavaa olisikaan. Mikäli olisi eri tavoin tulkittavaa, julkaisen ja vastaan sellaiseen kommenttiin. Nimi on reilu peli ja mieluummin koko nimi.

  • Antti Sulonen sanoo:

   Aikaisemmassa aloituksessani olen kirjoittanut ”Eettiset ohjeet
   Kirjoitathan nimelläsi, sano suoraan mitä ajattelet. En hyväksy nimimerkkikirjoittelua, joten älä suotta vaivaudu, jos et kykene omaan avoimeen mielipiteeseen, johon kuuluu nimi.
   Mikäli sinulla on jotain sanomista minusta henkilökohtaisesti, tai mielipiteeseeni liittyvää kerrothan sen minulle tällä sivustolla. Ethän mene toisen blogistin sivulle minua, tai mielipidettäni arvostelemaan, juoruamaan, teinityttömäisesti kikattamaan.
   Tietenkin toisenkin blogistin sivulla voit vedota kirjoittamaani, mutta varsinainen arvostelu tapahtuu omalla sivustollani. Mikäli aloitustekstissäni arvostelen jotain kaupunginhallituksen jäsentä, tai vastaavaa, niin tottakai sinulla on oikeus ottaa kantaa myös minun tekemiseeni ja nimenomaan minun sivustollani.”
   Kenenkään kommentoijan sähköpostiosoitetta en rupea testaamaan kuka sen takana on.

css.php